Leven volgens de vier fases van je menstruatiecyclus

Wist je dat onze menstruatiecyclus uit vier fasen bestaat? Elke fase heeft verschillende kenmerken en het is super interessant om je voeding en training aan te passen aan de behoeften van ons lichaam tijdens elke fase.

Menstruatie - winter

Laten we beginnen met de menstruatie, ook wel bekend als de winter periode. Dit is een tijd waarin ons lichaam vermoeid kan zijn en we pijnlijke krampen en hevige bloedingen kunnen ervaren. Geen zorgen, een beetje yoga, wandelen of lichte intensiteit kan helpen de pijn te verlichten en stress op ons lichaam te verminderen. Warmte opzoeken helpt overigens ook erg goed. 

Let wel op! Dit soort klachten horen er niet bij. Als jij klachten ervaart geeft dat eigenlijk aan dat er iets niet goed zit in je hormoonbalans.

De winter is de eerste fase van onze cyclus. Dag 1 van je menstruatie, is dag 1 van je cyclus. Vanaf hier beginnen langzaamaan je hormonen wat te stijgen. Iedereen heeft een unieke cyclus dus het kan zijn dat jij bijvoorbeeld ervaart dat je op de 2e of 3e dag makkelijk wat kracht training kan doen, maar dat je buurvrouw deze dagen juist als minder energiek ervaart.

Zorg in deze fase qua voeding voor ijzerrijke voedingsmiddelen zoals rood vlees, groene bladgroenten, bonen en linzen. Voed je zelf met lekker warme en voedzame gerechten. Oh, en blijf natuurlijk ook gehydrateerd met veel water!

folliculair - lente

Door naar de folliculaire fase, waarin ons lichaam meer energie en uithoudingsvermogen heeft.
Yay! Dit is het perfecte moment om ons te focussen op duursport of HIIT.

De folliculaire fase is de fase tot aan de ovulatie. De lente is gekoppeld aan deze fase en gaat over vanuit de winter wanneer je menstruatie stopt. Gemiddeld gezien zal dit dag 6 tot 14 zijn. Er zijn overigens veel vrouwen die een langere folliculaire fase hebben. Zoek dus goed uit hoe jouw cyclus in elkaar steekt. (bijvoorbeeld met deze cursus!)

In deze fase hebben we wat meer energie waardoor je zal merken dat je minder honger en cravings hebt. Je bloedsuikerspiegel is stabieler en lichte gerechtjes passen goed in deze fase. Denk bijvoorbeeld eens aan lekker veel groenten, quinoa salades en wokgerechten.

Ovulatie - zomer

Als we de ovulatiefase bereiken, hebben we nog steeds veel energie en kunnen we ons lichaam meer laten herstellen. Tijdens de zomer zou je op je piek energie kunnen zitten en ervaar je bijvoorbeeld ook veel meer zin in sociale activiteiten (bonus: zeg ook even gedag tegen je libido!)

Dit is de perfecte tijd om onszelf uit te dagen met zwaardere krachttraining. Zorg ervoor dat je eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, noten en zaden eet om de opbouw en reparatie van weefsels te ondersteunen. Omdat we zo pieken in energie is het belangrijk om goed te herstellen en op te letten op blessures.

Voor de rest ga je deze fase ook goed op lichtere maaltijden en lekker wat fruit en groenten!

Luteaal - herfst

Ten slotte de luteale fase, waarin ons lichaam wat vermoeidheid kan ervaren. We gaan wat minder energie tegemoet net zoals je zal ervaren in de herfst.

Dit is een goed moment om te focussen op lichtere training, zoals yoga, wandelen of lichte cardio.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten en zaden kunnen ons lichaam helpen te ondersteunen in energie en herstel. Ook houd het je bloedsuikerspiegel stabieler, wat je meer nodig zal hebben in deze fase.

Ook in deze fase kan je weer lekker de warmte opzoeken met soepen en curry’s om je lichaam comfort te bieden.

Let weer op. Ervaar je veel PMS klachten? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik help je graag om je klachten te verminderen.

Tot slot

Je leven op je cyclus afstemmen begint bij stoppen met hormonale anticonceptie en overstappen op hormoonvrij leven. I know, dat kan spannend zijn maar 100% de moeite waard. 

Wil je meer over dit onderwerp horen? Luister aflevering 26 op spotify over de vier fases van je menstruatiecyclus!

Dit artikel delen:

Dit vind je misschien ook leuk:

Ben jij kwark als tussendoortje ook zo beu? Met deze kwarktaart krijg je toch je portie eiwitten binnen én heb je een super hip tussendoortje!

Meer lezen

Obsessief gedrag, calorieën tellen, verpakkingen bestuderen, restricties en ga zo maar door. Hoe kom je af van een verstoorde relatie met voeding?

Meer lezen

Bananenbrood kan altijd en overal! Wij delen hier ons favoriete eiwitrijke recept voor bananenbrood zonder gluten en lactose.

Meer lezen

Wil jij aan de slag met jouw gezondheid?

Krijg samen met ons grip op jouw klachten.