Wat het mineraal magnesium voor je lichaam kan doen

alles over magnesium

Je hebt vast al eens van magnesium gehoord! Het is een mineraal dat ontzettend veel voordelen heeft voor je lichaam, je gezondheid én je hormoonbalans. In deze blog vertellen we je graag alles over de werking van magnesium en welke magnesium het beste is. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten!

Wat zijn de functies van magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal. Dit betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en we het dus vanuit voeding en/of supplementen binnen moeten krijgen. Het heeft ontzettend veel werkingen, meer dan 300 enzymen hebben magnesium nodig om te kunnen functioneren. Ook binnen het stresssysteem en voor je hormonale balans is het van enorm belang. Magnesium wordt niet voor niets het anti-stress en vruchtbaarheidsmineraal genoemd en is ontzettend belangrijk voor een energiek, gezond lichaam en een goede hormoonhuishouding. Laten we even aan paar functies van magnesium opnoemen:

Het speelt een rol bij het splitsen van ATP waarna energie vrijkomt. Het is dus een belangrijk onderdeel van je energiestofwisseling.

Het is essentieel voor de overdracht van neurotransmitters.

Het is een groot onderdeel van de calciumstofwisseling. Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor spierontspanning, calcium voor contractie. Magnesium remt bloedstolling, waar calcium dit activeert. Enzovoorts.

Magnesium is van belang voor je hartritme, bloeddrukregulatie, het reguleren van lichaamstemperatuur.

Het is belangrijk voor de omzetting van vitamine D

hoe herken je een magnesium tekort?

Veel voedingsmiddelen waren altijd ontzettend rijk aan magnesium, waardoor de mens hier altijd voldoende van binnenkreeg. Je vindt het zo bijvoorbeeld in volkoren granen, groene groenten, noten, chocola, zaden en peulvruchten. Echter, de bodem waarop onze groenten en fruit verbouwd worden is veel minder vruchtbaar en rijk aan mineralen geworden. Daardoor is het ontzettend moeilijk om tegenwoordig nog aan voldoende van dit essentiële mineraal te komen. Daarbij staat de gemiddelde mens onder veel meer stress en prikkels dan we van origine voor gebouwd zijn. Ook beweging en sport verhoogt onze behoefte. Onze magnesiumbehoefte groeit dus, terwijl de voeding minder rijk wordt. Hierdoor door een tekort aan magnesium snel voor en kan je hier snel ook gevolgen van merken. De ADH die tegenwoordig gegeven is voor magnesium is waarschijnlijk dan ook te laag voor een optimale gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Tevens is er niet voldoende rekening gehouden met de juiste verhouding van calcium en magnesium. Ook medicatie en ziekte (waaronder de anticonceptiepil, antibiotica, antihistamine en chronische stressprikkels!) zorgen voor een hogere behoefte. Let op bij medicatie dat een magnesiumsupplement de opname van medicatie kan verminderen, dus probeer hier altijd minimaal 2 uur tussen te laten. De lijst aan symptomen die kunnen wijzen op een magnesiumtekort is oneindig. De meest voorkomende en herkenbare symptomen van magnesiumtekort bij vrouwen zijn verminderde energie, rusteloze benen, spierkrampen, PMS-klachten, menstruatiekramp, uitblijvende cyclus, verhoogde stressgevoeligheid, rusteloosheid, depressieve klachten, slecht slapen, migraine en duizeligheid.

magnesium is het anti-stress mineraal

We noemden het al eerder, maar magnesium wordt het anti-stress mineraal genoemd. Met de EMB testen zien we maar ook al te vaak verbanden tussen een magnesiumtekort en stress. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat je HHB-as meer wordt geactiveerd. Dit is de as die tussen je hypothalamus, hypofyse en bijnier loopt. De bijnier is het orgaan die de stresshormonen cortisol, aldosteron en adrenaline aanmaken. Aldosteron is het hormoon dat zorgt voor de uitscheiding van magnesium. Als dit dus veelvoudig aangemaakt wordt, wordt je beroofd van je magnesium. Op korte termijn kan je dit al merken aan typerende stressklachten, maar bij een langdurige verstoring maak je steeds meer kans op angsten en depressie.

magnesium en hormonale klachten

Magnesium doet ontzettend veel goed voor je hormoonbalans! Bij veel menstruatieklachten zoals krampen, PMS en PCOS kan een goed magnesiumsupplement de uitkomst bieden. Zo is magnesium nodig voor het in balans houden van je insuline. Insulineresistentie is een van de grootste veroorzakers van PCOS! Ook is magnesium van belang voor de werking van progesteron op het centrale zenuwstelsel. Progesteron is het hormoon dat aangemaakt wordt na je ovulatie en werkt kalmerend. Een disbalans tussen progesteron en oestrogeen (oestrogeendominantie) is #1 veroorzaker van PMS klachten. Daarbij kalmeert het mineraal de spieren en weefsels rond de baarmoeder, waardoor krampen verminderen. We kunnen waarschijnlijk dus wel concluderen nu dat magnesium onmisbaar is voor een gezond en energiek lichaam voor vrouwen! Om ervoor te zorgen dat hormonen goed hun werk kunnen doen en je zonder die nare klachten van een magnesiumtekort door het leven kan gaan, raden we bij velen aan om te kiezen voor een goed magnesiumsupplement. Maar wat is nou een goed magnesiumsupplement? Er is zo ontzettend veel op de markt. Ga alsjeblieft niet voor de goedkoopste die je maar kan vinden, want die is niet voor niets zo goedkoop. Dit zijn namelijk magnesiumbindingen en -vormen die niet (goed) opneembaar zijn voor je lichaam. Ze bieden dus niet alle positieve voordelen van magnesium en zijn enkel troep dat je lever weer moet verwerken. Zonde! Durf te investeren in jezelf en je gezondheid. De best opneembare bindingen voor magnesium zijn magnesium tauraat, bisgyclinaat en malaat. Bij Vitakruid heb je een hele mooie complex, die ervoor zorgt dat je van alle gezondheidsvoordelen van magnesium kan genieten. Wil je magnesium tegen hormonale klachten gebruiken? Dan zouden wij adviseren om te kiezen voor magnesium tauraat. Oh, en vergeet de code FFA10 niet bij het afrekenen bij Vitakruid voor 10% korting. Je mag altijd ons een berichtje sturen bij vragen over suppletie. Bronnen die gebruikt zijn voor het schrijven van deze blog en waarop je nóg meer informatie kan vinden: https://m.orthokennis.nl/artikelen/magnesium-een-van-de-meest-belangrijke-mineralen https://www.dekrachtigevrouw.com/post/magnesium-vrouwelijke-gezondheid-hormonen-pms https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/magnesium-and-the-menstrual-cycle

Dit artikel delen:

Dit vind je misschien ook leuk:

Bananenbrood kan altijd en overal! Wij delen hier ons favoriete eiwitrijke recept voor bananenbrood zonder gluten en lactose.

Meer lezen

Iemand die orthorexia heeft is obsessief bezig met gezonde voeding. Helaas is dit iets wat we veel voorbij zien komen op social media.

Meer lezen

Al een aantal jaren werken wij in de voedingswereld en fitnessbranche, maar we hadden nog nooit gehoord van exorfinen tot we gingen studeren voor Orthomoleculaire Therapeuten.

Meer lezen

Wil jij aan de slag met jouw gezondheid?

Krijg samen met ons grip op jouw klachten.