Seed cycling voor het verbeteren van je menstruatiecyclus

Seedcycling kan helpen met het in balans krijgen van je geslachtshormonen. Zo kan het bijdragen aan het terugkrijgen van je eigen cyclus na het stoppen met de anticonceptiepil, kan het helpen tegen PMS-klachten en zou het bijvoorbeeld PCOS kunnen verminderen. Laten we eens ingaan op wat het precies is en waarom dit kan helpen.

Specifieke voeding & je cyclus

Je menstruatiecyclus heeft in elke fase andere behoeften. Een andere behoefte aan rust, beweging en ook aan voeding. Door meer naar je cyclus te leven en je lichaam te voeden met wat het nodig heeft op dat moment, kan je menstruatieklachten verminderen en je hormonen beter in balans krijgen. Een manier om dit te doen, is seed cycling. Deze manier is heel laagdrempelig, makkelijk en voor elke vrouw toepasbaar, ook als je geen cyclus hebt door bijvoorbeeld hormonale aandoeningen zoals PCOS. Hierover later in deze blog meer.

Waarom heeft seed cycling effect op je hormonen?

Het klinkt te mooi om waar te zijn toch: Met dagelijks wat pitten en zaden je menstruatieklachten verminderen. Toch kan het echt! Laten we eerst eens uitleggen hoe dit kan.

Oestrogeendominantie is een van dé grootste boosdoener dat menstruatieklachten geeft. Dit geeft een disbalans in je hormonen aan, waarbij je te veel (overtollig) oestrogeen in je lichaam hebt ten opzichte van progesteron. Na je ovulatie zakken je oestrogeenlevels en stijgt je progesteron. Als deze balans verstoort is, heb je dus zogenoemde oestrogeendominantie, waardoor je fijne eigenschappen van progesteron minder goed tot hun recht komen.

Met pitten en zaden kunnen we de oestrogeen in de eerste helft van de cyclus en de progesteron in de tweede helft beter reguleren, waardoor oestrogeendominantie vermindert kan worden. Dit dankzij fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn stofjes vanuit voeding die lijken op onze lichaamseigen oestrogenen en kunnen helpen met het reguleren van oestrogeen. Als je oestrogeenlevels te hoog zijn, kunnen fyto-oestrogenen dit verlagen. Als je oestrogeen te laag is, kunnen foto-oestrogenen dit juist verhogen.

Naast deze handige stofjes, bevatten zaden en pitten ook andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van hormonen.

Hoe werkt seed cycling?

Cyclusdag 1 t/m 14

Dag 1 van je cyclus is tevens dag 1 van je menstruatie. Dit is de start van je folliculaire fase, die tot je ovulatie duurt op ongeveer dag 14. Tijdens deze fase eet je dagelijks 1 eetlepel vers gemalen lijnzaad en 1 el pompoenpitten. Dit kan bijvoorbeeld door havermout, in smoothies, door salades/bowls of kokosyoghurt. Het zijn gelukkig hele veelzijdige voedingsmiddelen.

Tijdens je folliculaire fase is oestrogeen leidend en dit zal je voldoende moeten aanmaken. Hiervoor heb je de bouwsteentjes nodig die je veel vindt in lijnzaad en pompoenpitten. Zo kunnen de fyto-oestrogenen en plantaardige vezels in lijnzaad je oestrogeenlevels verhogen. De omega 3 vetzuren in lijnzaad en pompoenpitten dragen bij een het verminderen van laaggradige ontstekingen, die negatief werken op je hormoonbalans. Daarbij helpt de hoge zink concentratie in pompoenpitten om je lichaam voor te bereiden op de progesteron en testosteron piek tijdens en na je ovulatie. Dit zorgt dus voor een mooie start van de volgende fase.

 

Dag 15 t/m 28

Hierna start de luteale fase van je cyclus. Dit is vanaf je ovulatie (dag 14) tot je menstruatie weer start na gemiddeld dag 28. Tijdens deze tweede fase eet je dagelijks 1 el zonnebloempitten en 1 el sesamzaadjes. Ook dit kan je door je gewone maaltijden verwerken.

Tijdens de luteale fase verdient het hormoon progesteron wat meer aandacht. Dit hormoon werkt onder andere rustgevend, kalmerend en heeft vele mooie eigenschappen. Daarom zijn we zo’n fan van dit hormoon en wil je je ovulatie niet onderdrukken met bijvoorbeeld hormonale anticonceptie. Het wordt aangemaakt tijdens deze fase om je baarmoeder voor te bereiden op een eventuele zwangerschap na de ovulatie. Als dit niet het geval is, neemt progesteron af en wordt opgebouwd baarmoederslijmvlies afgebroken dankzij de menstruatie. Zoals eerder genoemd, zorgt oestrogeendominantie in deze fase voor PMS klachten. Om dit te voorkomen wil je ook in deze fase je lichaam van de juiste bouwstoffen voorzien, en dat kan dankzij sesamzaadjes en zonnebloempitten. De fyto-oestrogenen, zink, selenium, vitamine E en omega 3 vetzuren zorgen voor een soepelere luteale fase.

Weet dat het bij hormonale disbalansen ook erg belangrijk is om voldoende te eten. Pin je daarom niet vast aan maximaal 1 eetlepel. Dit mogen er ook zeker meer worden, want dit heb je nodig meid.

Heb je nou geen menstruatie of bijvoorbeeld PCOS en wil je toch seedcycling toepassen om je hormonale klachten te verminderen? Dan kan je gebruik maken van de maancyclus om te volgen.

Leven volgens de maancyclus

Als je geen of een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kan je gebruik maken van de maanstanden als leidraad om seedcycling op te pakken. De maan heeft, net als de meeste vrouwen, namelijk ongeveer een 28 dagen cyclus. Probeer überhaupt eens stil te staan bij hoe mooi dit feitje is…

De maancyclus kan je ook gebruiken om je cyclus te tracken. Een heel mooi middel om meer inzichten te krijgen in jezelf.

Dag 1 van de nieuwe maan kan je zien als dag 1 van de cyclus. Als de volle maan aanbreekt, kan je over op de andere cyclus met zonnebloempitten en sesamzaadjes. Bij de volgende nieuwe maan start je weer van voren. Bij sommige vrouwen is dit omgedraaid. Zij tellen de volle maan als dag 1 en de nieuwe maan als dag 14. Hier ga je achter komen, zodra je start met tracken van de maancyclus.

Zou je meer willen leren over hormonen? Je kan onze gratis cyclus guide hier gemakkelijk downloaden voor nog veel meer informatie.

 

Disclaimer I: seed cycling is een specifieke hulpmiddel dat bijdraagt aan het herstellen van de hormoonbalans, maar er is nog meer nodig dan enkel dit. Je basis van voeding en leefstijl moet in orde zijn, voordat details zoals pitten en zaden écht optimaal kunnen helpen. Met ons coachingsprogramma helpen we je graag met je voeding en leefstijl om hormoonklachten te verminderen.

Disclamer II: hormonen hebben tijd nodig om te herstellen. Weet dat je hormonen gemiddeld 3 maanden/100 dagen/3 cycli nodig hebben hiervoor. Geef jezelf dus te tijd, wees geduldig en zorg voor routine waardoor je dit kan volhouden.

Dit artikel delen:

Dit vind je misschien ook leuk:

Met de juiste aanpassingen in je leefstijl kan je al veel hormoon gerelateerde klachten oplossen. Daar is geen hormonale anticonceptie voor nodig.

Meer lezen

Hoe komt het dat juist de vrouwen die in theorie gezonder leven meer lichamelijke klachten ervaren? Daar gaan we op in in deze blog.

Meer lezen

Magnesium is een mineraal betrokken bij meer dan 200 processen in ons lichaam. Tekorten komen veel voor wat tot vervelende klachten kan leiden.

Meer lezen

Wil jij aan de slag met jouw gezondheid?

Krijg samen met ons grip op jouw klachten.