De nadelige effecten van de anticonceptiepil

De anticonceptiepil, waarschijnlijk kent iedereen hem wel. Ruim de helft van de jonge vrouwen tussen 18 en 24 jaar die seksueel actief zijn maken gebruik van de pil (2017). De pil is razend populair, maar meestal wordt er door je huisarts niet verteld welke nadelen eraan vastkleven.

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gepraat over het gebruik van de anticonceptiepil en dit is niet altijd erg positief. Deze kleine pilletjes kunnen namelijk veel invloed op je leven en je gezondheid uitoefenen, terwijl je je daar niet eens bewust van bent.

We vertellen je graag wat de effecten zijn van het gebruik van de anticonceptiepil en wat voor effect het op je gezondheid kan hebben. Wij geloven dat iedereen recht heeft op transparantie!

De pil is een oud medicijn uit 1960 en niet meer van deze tijd. Er zijn zoveel andere alternatieven die veel beter zijn voor je lichaam en geest. Natuurlijk gaan we daar dus ook even bij stilstaan.

klachten door de anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt bij lange na niet alleen meer voorgeschreven om zwangerschappen te voorkomen. Vaak gaan jonge meiden en vrouwen naar de huisarts met bepaalde klachten, zoals acne, heftige menstruaties, onregelmatige menstruaties of hoofdpijn/migraine, waarna ze aan de pil gezet worden om klachten “te verhelpen”. We zetten dit express tussen aanhalingsteken. Vaak merk je dat je klachten weggaan, omdat de pil werkt als symptoombestrijding. Het haalt je klachten dus tijdelijk weg, maar lost het helaas niet op. Dat komt omdat je met de pil je eigen hormoonhuishouding uitschakelt en gaat leven op kunstmatige hormonen. Het is dus logisch dat je hormonale klachten verdwijnen als je aan de pil gaat. Als je stopt met de pil zullen de kwaaltjes hoogstwaarschijnlijk weer terug komen. Daarom is het belangrijk om erachter te komen waar je klachten vandaan komen, zodat je ze kan behandelen zonder dagelijks hormonen in te nemen. Wist je dat je hierachter kan komen met behulp van een EMB bloedtest? De pil is dus niet alleen een symptoombestrijder in plaats van een oplossing, maar kan ook weer extra bijwerkingen en lichamelijke belasting met zich meebrengen. We gaan even stilstaan bij een aantal gevolgen die vaker voorkomen door de pil dan je denkt:

angst en depressie

Je hebt een grotere kans op depressie en angstgevoelens. Hormonale anticonceptie maakt je zenuwstelsel gevoeliger voor stress en maken veranderingen in de hersenen, waardoor je emotioneel onstabieler kan worden. Daarbij komt dit ook door een tekort aan natuurlijk progesteron (dit wordt plat gelegd). Progesteron zorgt voor een kalmerend effect.

libido

Je libido kan verminderen. Kort gezegd schakelen hormonale anticonceptiemiddelen testosteron (deels) uit, wat je nodig hebt voor je libido. Ook veroorzaken ze soms vaginale droogheid en heb je meer kans op vaginisme. Verminderd geslachtsdrift is ook nadelig voor je neurotransmitters en dus het lekker in je vel gevoel.

Huid & haar

Door de pil worden voedingstoffen slechter opgenomen waardoor haaruitval sneller kan voorkomen. Daarbij kan je ook merken dat je sneller last krijgt van acne door de synthetische hormonen. Dit is wel echt per persoon verschillend. Voor sommigen maskeert het juist acne (let op, ga aan de slag met de onderliggende oplossing)

Darmklachten en tekorten

De pil heeft invloed op je darmflora. Een gezonde darmflora is super belangrijk voor je algehele gezondheid. Wanneer je dus merkt dat je bijvoorbeeld sneller last krijgt van een opgeblazen gevoel kan dit ook te maken hebben met de pil. Dit is helaas niet zomaar opgelost en heeft tijd nodig om te herstellen. Een gevolg hiervan kan ook weer zijn een verminderde opname van voedingstoffen.

Dit is nog maar een greep van de bijwerkingen van de anticonceptiepil en zo zouden we nog wel even kunnen doorgaan. Echter, wij denken graag in oplossingen en kijken liever naar positieve mogelijkheden, dus laten we daar mee verder gaan! Hopelijk is het al wel duidelijk waarom wij geen voorstander zijn van hormonale anticonceptie.

Stoppen met de anticonceptiepil

Als je besluit om te stoppen met de pil, kan dit best eng zijn, zeker als je al jaren er gebruik van maakt. Geloof ons, je zal je beter gaan voelen. Je kan merken dat je meer energie hebt en een beter humeur ervaart. Maar geef jezelf wel de tijd. Hormonen hebben veel tijd nodig om te herstellen, dus schrik er niet van als je pas na een half jaar verbetering merkt. Dit is normaal!

Wist jij dat we een hele guide hebben geschreven over stoppen met de pil? Je vindt de ANTI-conceptiepil guide hier! Hierin vertellen we ook meer over de anticonceptiepil en vertellen we wat alternatieven zijn hiervoor. Ook geven we tips om hormoonproof te gaan leven. Het is geen guide om je te laten stoppen, maar wel een guide waarin we je informeren over alle voor- en nadelen van anticonceptiemiddelen. Iedereen heeft namelijk het recht om te weten wat zij nou precies in haar lichaam stopt. Zo heb je andere hormonale anticonceptiemiddelen, maar ook hormoonvrije!

Wij raden het liefst hormoonvrije anticonceptie aan. Je eigen hormoonhuishouding kan op deze manier herstellen én je kan hier heel veel informatie uit krijgen over je eigen gezondheid. Zie een hormonale klacht of kwaal als een teken van je lichaam dat er iets niet helemaal klopt van binnen. Vaak is dit goed op te lossen! Meer uitleg over de hormonale cyclus en hormonen lees je in de gratis ‘alles over je cyclus guide’

Wij zijn geen fan van hormonale anticonceptiemiddelen, omdat het dus juist vele klachten met zich mee kan brengen en je eigen hormonale problemen maskeert. Hierdoor kan je nooit weten wat je moet doen om je lichaam in de meest optimale staat te krijgen. Zie je menstruatie niet als een straf, maar als een indicator van je eigen gezondheid. Een gezonde menstruatie is een gezond lichaam!

Leer leven naar je cyclus en ervaar hoe je menstruatie voor je kan werken in plaats van tegen je.

Dit artikel delen:

Dit vind je misschien ook leuk:

Seedcycling kan helpen met het in balans krijgen van je geslachtshormonen.

Meer lezen

Er zijn nog altijd veel mensen die last hebben van een onzuivere huid, exzeem en/of acné. Dit komt vaak door een disbalans in je lichaam.

Meer lezen

Obsessief gedrag, calorieën tellen, verpakkingen bestuderen, restricties en ga zo maar door. Hoe kom je af van een verstoorde relatie met voeding?

Meer lezen

Wil jij aan de slag met jouw gezondheid?

Krijg samen met ons grip op jouw klachten.