5x vleesvervangers zonder soja

vegetariër met soja- én lactose-intolerantie

Hey, Romy hier! Als ik ergens een blog over wilde schrijven, was het deze wel. Ik wist al een tijd dat ik lactose-intolerant ben, maar toen ik na twee jaar ook nog eens op zoek moest gaan naar sojavrije vleesvervangers, merkte ik dat hierover nog vrij weinig te vinden was op het internet. Laat ik daarom mijn toekomstige medesojaintolerante vegetariërs een handje helpen! P.S. Alles hieronder is dus ook lactosevrij.

Is soja slecht om te eten?

Om even iets uit de weg te helpen, soja is niet per definitie slecht! Net zoals bij alles draait het om balans qua voedingsmiddelen. Ik at al ruim twee jaar vegetarisch en merkte dat ik nog altijd (na het ontdekken van mijn lactose-intolerantie) last had van vage klachten zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ik ging langs bij een mesoloog die mij vertelde dat ik helemaal niet lekker reageerde op soja en op dat moment kreeg ik dat dus aardig wat binnen door het vervangen van vlees en zuivel door soja.

Dat betekende voor mij dat ik afscheid moest nemen van bijvoorbeeld de ”Vegetarische Slager” #sadstory. Omdat ik door mijn prikkelbare darm syndroom ook echt niet lekker ga op grote hoeveelheden peulvruchten moest ik wel op zoek naar andere vleesvervangers. In de loop van de jaren is er gelukkig een hele hoop qua vleesvervangers bijgekomen, YAY! Hieronder vind je mijn favorieten, die je overigens gewoon in de supermarkt kan krijgen. Uiteraard vind je bij bijvoorbeeld Ekoplaza ook nog talloze opties, maar ik houd van gemak.

favoriete vleesvervangers zonder soja en lactose

Beyond meat

Deze krijgen van mij een hoge plaats op het podium! Echt een fantastisch product met een superlekker smaak. Dit product bestaat uit erwteneiwit. Deze vleesvervanger zonder soja is hoog in eiwitten, laag in koolhydraten en suikervrij. €3,99 voor 226 gram. Ook de andere producten van Beyond Meat zijn interessant om te proberen!

Quorn stukjes dés

Nog zo’n merk waar ik niet zonder kan: Quorn! Voornamelijk de stukjes dés staan bij mij meerdere malen per week op tafel. Quorn is gemaakt op basis van mycoprotein, dit is een schimmeleiwit. Quorn heeft verschillende sojavrije vleesvervangers, ook voor op brood bijvoorbeeld! €2,32 voor 175 gram

Ikea plantaardige balletjes

Dit product heeft me verbaasd! De plantaardige balletjes van de Ikea zijn gemaakt van erwteneiwit en haver en zijn mals van smaak. Ook qua prijs erg interessant: €3,49 voor 500 gram

Falafel

Ik moet me er toch nog eens aan wagen om dit eens zelf te maken! Tot de tijd dat ik de moed heb verzameld shop ik mijn falafel bij Jumbo of Albert Heijn. Let erop dat niet elk merk Falafel sojavrij is! Falafel eet ik zo’n eens in de twee weken ter afwisseling van ander soort vleesvervangers. Het is heerlijk in een vegetarische kapsalon of op een pitabroodje! Bonuspuntje: falafel kost maar €1,49 voor 200 gram!

AH Tempeh

Ik hoor je denken, tempeh is gemaakt van soja toch?! Dat klopt, maar door het fermenteren van de soja wordt het product beter verteerbaar waardoor ik geen klachten heb bij tempeh! Check dit wel altijd even, hè. Ren nu niet gelijk naar de supermarkt om tempeh te halen, want ieder lichaam is anders. Ik raad de tempeh aan van Albert Heijn. Deze heeft namelijk geen toegevoegde rotzooi. Tip: wel goed marineren, anders is het echt niet te eten. Slechts €1,34 voor 250 gram!

Oh, en nog een kleine tip: het merk BOON heeft ook een aantal sojavrije vleesvervangers. Dit zijn producten om af en toe leuke recepten mee uit te proberen! Ook het merk Naturli is sojavrij, maar iets prijziger.

En ook bij ons kan je achter je intoleranties komen met behulp van de EMB bloedtest. Klink hieronder op de button voor meer informatie

Dit artikel delen:

Dit vind je misschien ook leuk:

Je menstruatie en hormonen hebben ontzettend veel invloed op je sportprestaties. Maak gebruik van de verschillende fases van je cyclus.

Meer lezen

Hoe komt het dat juist de vrouwen die in theorie gezonder leven meer lichamelijke klachten ervaren? Daar gaan we op in in deze blog.

Meer lezen

Waar bij veel mensen de focus ligt op afvallen, heb ik juist altijd de struggle rondom aankomen gehad. Ik deel graag mijn verhaal.

Meer lezen

Wil jij aan de slag met jouw gezondheid?

Krijg samen met ons grip op jouw klachten.